Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

11.5. Технологія оброблення волосу худоби

Волос із хвостів (кисті) ВРХ замочують у холодній воді для розм’якшення бруду і навалу. Після розмочування кисті проми­вають у чанах або інших ємкостях, оснащених мішалками, у воді температурою 20 — 30 °С і при рідинному коефіцієнті 4 — 5.

Промиті кисті хвостів вивантажують і складають для стікання на 30 — 40 хв або центрифугують, після чого обстригають волос ножицями або машинкою для обстригання волосу. Не плутаючи волос, його складають на сітки шаром 3 — 5 см у корзини або ящи­ки з дном, укритим тканиною, і сушать у сушарці за температури повітря 30 - 35 °С. Сухий волос містить не більше ніж 18 % вологи.

Висушений волос завдовжки не менш як 10 см зв’язують у пуч­ки і складають у мішки зі щільної тканини. Волос завдовжки мен­ше ніж 10 см складають без зв’язування в пучки.

Маркування і пакування проводять відповідно до стандарту. Маса завантаженого мішка не повинна перевищувати 40 кг.

Вушний волос (волос з вух великої рогатої худоби) отримують у процесі оброблення вух ВРХ. Вуха шпарять водою температурою 65 - 68 °С протягом 8 - 10 хв і видаляють волос шкребком або висмикують.

За домовленістю зі споживачем допускається машинне обстри­гання вушного волосу. Перед обстриганням вуха промивають теп­лою водою температурою 20 - 25 °С і після стікання волос зістри- гають ножицями. Обстрижений волос обробляють 5 - 10%-м роз­чином кальцинованої соди впродовж 6 - 7 год, промивають теплою водою і віджимають. Зібраний вушний волос складають прапорця­ми в один бік і сушать за температури 35 - 40 °С протягом 4 - 5 год.

Висушений волос зв’язують у пучки діаметром 15 - 20 мм.

Пакування, маркування і зберігання проводять так само, як і волосу з хвостів ВРХ.

Кінський волос зістригають з хвостів, грив, холок і нижньої частини ніг (щітки). Його розділяють на жорсткий (твердий) — волос дорослих тварин і м’який — волос лошат.

Сортують на відрубок (волос, зрізаний з нижньої частини хвос­та живих коней), косицю-оригінал, підкіс-оригінал — волос зав­довжки відповідно більше або менше за 45 см і жилку — волос завдовжки понад 60 см. М’який волос зрізують із холок, грив, щі­ток і хвостів лошат. Брудний жорсткий та м’який волос складають рівними, однаковими за довжиною рядами в касети мийного апа­рата і промивають водою температурою 25 - 28 °С протягом 1,5 -2,0 год.

Касети з промитим волосом вивантажують з мийного апарата і після стікання в касетах сушать за температури 30 - 35 °С у сушарці.

Після закінчення сушіння волос завдовжки 10 см і більше зв’язу­ють у пучки. Волос завдовжки менш як 10 см у пучки не зв’язують і пакують разом з очосом.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+