Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.2.3. Технологічні бази

Технологічною базою, яку використовують при обробці заготовки на верстатах, називається поверхня, лінія або точка (сукупність точок) заготовки, відносно яких здійснюється орієнтування її поверхні, що підлягає обробці на даному установі.

Як технологічні бази використовують також розмічувальні лінії і точки, що нанесені на матеріальні поверхні заготовок, які використовують для вивіряння положення останніх відносно пристроїв верстата, що визначають траєкторію руху різальних інструментів.

Якщо конфігурація заготовки не дає можливості вибрати технологічну базу, яка дозволяє зручно і надійно орієнтувати і закріпити заготовку на верстаті, то вдаються до створення штучних технологічних баз.

Характерним прикладом штучних технологічних баз можуть бути центрові отвори на валах, які не потрібні для готового вала, а потрібні винятково з технологічних міркувань.

Вибір технологічних баз є одним з найскладніших і принципових розділів проектування технологічних процесів. Від правильного вибору технологічних баз значною мірою залежать: фактична точність виконання розмірів, заданих кресленням; правильність взаємного розташування оброблювальних поверхонь; ступінь складності і конструкція пристроїв для закріплювання заготовки, різальних і вимірювальних інструментів, необхідних для виконання робіт; продуктивність праці робітника.

Технологічна база, яку використовують при першому установі заготовки, називається чорновою технологічною базою. Такою базою треба обирати поверхні, що надалі використовуються як технологічні бази. Одним з найважливіших завдань, яке вирішується при виконанні першої операції обробки на чорновій базі, є забезпечення рівномірного розподілу припусків, що особливо важливе під час обробки відповідальних деталей складної конфігурації, які виготовляються з відливок і поковок.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+