Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

4.4. Права та обов'язки власників гостинної садиби

Права, як і обов'язки, можуть бути тільки широко задекларо­вані, але дуже важливим є те, як їх розуміють, не дивлячись на те, як ретельно виконуються встановлені правила.

Перше і найважливіше право, яке становить основу всієї вашої діяльності — це право володіти та управляти садибою, робити це так, як вигідно і зручно вам, вашій сім'ї, і ні один гість не має права порушити це ваше фундаментальне право.

Але, коли ви надаєте кімнати гостям на платній основі, ви по­винні змиритися з деякою перебудовою, яка б забезпечила вашим гостям комфорт та незалежність при проживанні у вашому будин­ку. Ваші гості також мають свої права, які вони набули, заплатив­ши вам за послуги, і головне завдання влаштувати все таким чи­ном, щоб ваші права та права ваших гостей співпадали та станови­ли одне ціле, а не перехрещувалися одні з одними.

• Ви та ваша сім'я маєте право на незалежність, іншими слова­ми гості не мають права зайти до ваших особистих кімнат до того часу, поки ви їх туди не запросите.

• Ви маєте право отримувати прибуток від надання приміщень для проживання, а також за ті послуги, які ви надаєте.

• Ви маєте право очікувати від ваших гостей, щоб вони пова­жали Вашу приватну власність.

• Ви маєте право очікувати від ваших гостей, що вони будуть дотримуватися умов вашої усної чи письмової угоди, як це перед­бачалося при попередньому замовленні кімнат, а у випадку, коли вони відмовляються, то вас про це буде повідомлено вчасно.

• Ваші гості повинні в рамках прийнятого поважати ваш ком­форт та розклад, який існує у вашому домі. Вони повинні пунктуально приходити на сніданки, обіди та вечері, лягати спати V прийнятний час, не турбувати ваш відпочинок, відпочинок ва­шої сім'ї та інших гостей, і якщо вони мають намір спізнитися на обід чи прийти пізніше ввечері, вони в першу чергу повинні отри­мати на це вашу згоду.

• Якщо у вас є на те вагомі причини, ви маєте право відмовити Вашим гостям у наданні їм кімнат для проживання.

Існує багато інших менш важливих прав та особливостей, але вищенаведені загальні права в широкому значенні включають і їх. Не завжди необхідно категорично притримуватися своїх прав. Толерантність та розумний компроміс дуже важливі і в кінцевому результаті роблять життя кожного із нас набагато приємнішим.

ОБОВ'ЯЗКИ

Обов'язковим для вас є надавати вашим гостям чисті, зручні та комфортабельні приміщення та послуги відповідної якості.

• На вас лежать моральний та юридичний обов'язки зробити все, щоб забезпечити безпеку ваших гостей та їхньої власності.

• На дверях спальні повинні бути встановлені замок або за­щіпка, і так само дуже важливо обладнати замком або защіпкою двері ванної кімнати та туалету.

• На ті гроші, що ви отримали, ви зобов'язані запропонувати вашим гостям відповідне харчування, комфорт та необхідні послу­ги.

• Ви зобов'язані запропонувати вашим гостям відповідне зруч­не та комфортне проживання, а також повну незалежність, коли вони перебувають у спальні. Іноземцям не можна пропонувати, щоб вони жили ще з кимсь у кімнаті. Надзвичайна тіснота та переповнення є виразниками низьких стандартів.

• Пропускна спроможність туалетних та ванних кімнат, їдальні та вітальні повинна відповідати кількості гостей.

• Ви маєте обов'язок перед туристичною індустрією надавати відповіді на всі запити швидко, не дивлячись на те, що всі номери у вас на сезон будуть уже замовлені.

Як і ваші права, ваші обов'язки повинні розглядатися із долею здорового глузду, й оскільки ваші гості мають право очікувати толерантності, розуміння та хорошого ставлення до себе, ви із сво­го боку також маєте право очікувати того самого від них.

Значно полегшать ваші взаємостосунки з гостями Правила внут­рішнього розпорядку.

ПРАВИЛА ВНУТРІШНЬОГО РОЗПОРЯДКУ

Про внутрішній розпорядок вашої ГС (права гостей, обмежен­ня, запропоновані або надані послуги, привілеї, контроль, напря­ми, попередження, особливі зауваження та міркування, очікуван­ня, безпека та надійність, час роботи тощо) слід повідомити гос­тям, виклавши весь перелік на дошці оголошень, у брошурах або оголошеннях. Викладені манери поведінки та правила розпорядку у вашому готелі спрямовують ваші подальші дії в напрямку ком­форту, безпеки та взаємоповаги — ось ваші кроки до втілення в життя розроблених Вами оперативних правил та управління зак­ладом згідно з ними. Правила ці повинні нести в собі інформацію про те, що зручно та ефективно для вас. Крім того, правила розпо­рядку служать путівником для гостя. Правила повинні бути викла­дені в письмовій формі та включати такі моменти:

Якщо ви дозволяєте курити у вашому домі, то де саме.

Процедура реєстрації під час прибуття та виїзду.

Сніданок, легка закуска та обід: час початку та закінчення.

Сніданкове меню: легкий сніданок або повний комплекс.

Якщо гості ГС можуть вигулювати своїх домашніх тварин, то де саме.

Де можна залишити багаж; цінні речі: їх зберігання та доступ до них.

Час закриття будинку на ніч, пізній прихід гостей, ключі від вхідних дверей/кімнат.

Питання приватного життя — загальні ванні кімнати, холи, туалетні кімнати, телевізор.

Вішаки для рушників, мокра білизна, забагато сміття та інші побутові проблеми.

Визначені можливі місця для прийняття їжі — спальні кімнати, хол, веранда, на вулиці, їдальня, ковдр, обігрівачів. Ризики.

Мінімальний допустимий дозвіл на перебування (скажімо, два дні), якщо у вас є лише один день.

Застереження щодо дерев'яних меблів, мокрі горнятка. Душ — тиск води.

Питання культури.

Час оплати — передоплата, часткова передоплата, готівка, чеки, в кредит, кредитні картки, депозитні вклади.

Інструкції пожежної охорони — сигналізація, двері, нічні світиль­ники, телефонні номери.

Телефон служб термінового виклику (якщо є), швидка допомо­га, міліція.

Перелік можливих запропонованих послуг — крамниці, тури, прийоми, відео, кіно, народні ремесла.

Чи можуть гості користуватися вітальнею, другою ванною кімна­тою, душовою, кухнею, холом, холодильником, телевізором, ба­сейном, столиком для пікніків, балконом, двориком, праскою, праль­нею, хімчисткою, радіо, морозильною камерою, винним погре­бом? Якщо так, то коли саме?

Речі, притаманні саме вашому дому — вимикачі, віконні замки, злий собака, кількість котів, алергія, система санітарних вимог, розташування предметів, години тиші, очікувана / непередбачена відсутність.

Місце зберігання ключів.

Реєстраційні форми та відмова у прийомі.

Тарифи плати за кімнату та додаткові послуги.

Для прикладу, коли, незалежно від власників ГС, у нічний час доби достатньо від зовнішніх і внутрішніх джерел шуму, то необ­хідно заздалегідь попередити гостей про це. У літню пору на вікнах необхідно мати захисні сітки, а в кімнатах вентилятори або конди­ціонери. Чим комфортніше приміщення для проживання, тим вищу ціну можна взяти з клієнта за проживання.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ! Складаючи Правила, обов'язково попередь­те гостя, що курити в ліжку категорично забороняється. За статис­тикою 60 % пожеж у житлових будинках відбувається саме з цієї причини.

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ПРАВИЛ РОЗПОРЯДКУ, ЩО ЗА­БЕЗПЕЧУЮТЬ КОМФОРТ, БЕЗПЕКУ ТА ДОБРОБУТ ВА­ШИХ ГОСТЕЙ

Реєстрація, як правило, припадає на післяобідній час, а випис­ка—о 10:00. Кожного ранку. Щоденно після 17:00 можна повідомляти про тих осіб, що мають право допускатися до ваших покоїв; а також звертатися за додатковими послугами.

Будь ласка, не шуміть після :00. Вхідні двері зачиняються, як правило, о :00. Якщо Ви плануєте прийти пізніше, дайте нам знати, а ми подбаємо про те, щоб Ви не відчули незручностей.

Вітальня з телевізором до послуг усіх гостей до.00.

Будь ласка, не телефонуйте по міжміських лініях без дозволу.

Будь ласка, пам'ятайте, що в нас обмежені приміщення для зберігання багажу та харчових продуктів.

Їдальня відкрита на сніданок щодня з 7:30 до 9:00. Будь ласка, визначтеся щодо часу Вашого сніданку, наприклад, 7:30, 7:45, 8:00, 8:15 або 8:30. Це дозволить нам вчасно обслужити Вас.

Каву та тістечка Ви зможете одержати ввечері в холі з телевізо­ром. Будь ласка, не приймайте їжу в спальних кімнатах.

Будь ласка, пам'ятайте, що ми дотримуємося встановлених са­нітарних норм.

Тому обмежте користування душовою, щоб дати можливість усім гостям прийняти душ.

Паркування автомобіля можна здійснити на галявині, а не на під'їзній доріжці.

Будь ласка, пам'ятайте: палити заборонено.

На замовлення видається.

Може бути встановлено плату за додаткові послуги, типу об­ладнання для проведення пікніків, транспортні потреби, особлива дієта, зберігання харчових продуктів тощо.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+