Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

9.8.4. Вирощування гусенят на м’ясо

Молодняк утримують у приміщеннях на глибокій підстилці, сіт­частій підлозі, кліткових батареях, а в теплу пору року від 3-тижне- вого віку — з дорощуванням у таборах під навісами чи на спеціаль­но обладнаних відгодівельних майданчиках.

У приміщеннях на глибокій підстилці гусенят утримують у сек­ціях по 200 — 250 голів у кожній щільністю 8 — 10 голів до 4-тижне- вого віку, а від 4- до 9-тижневого — відповідно 100 — 125 голів та

4 — 5 голів на 1 м2 площі підлоги. Сітчастий настил у пташниках обладнують на висоті 25 — 40 см над підлогою. В разі вирощування в кліткових батареях КБМ-2 у клітці площею 0,64 м2 розміщують по

12 добових гусенят.

Від добового до тижневого віку їх утримують за цілодобового освітлення з освітленістю 20 лк. Далі світловий день скорочують до

14 — 16 год на добу за освітленості 15 лк.

Залежно від віку молодняку в батарейному цеху підтримують температуру: в перші три дні вирощування — 30 °С, на 4 — 5-й день — 28 °С, 6 — 7-й — 26 °С, 8 — 10-й — 24 °С, 11 — 20-й день — 20 °С. Відносна вологість повітря має бути 66 — 75 %, циркуляція свіжого повітря — не менше ніж 6 — 7 м3/год на 1 кг живої маси птиці.

(1 У перші 3 — 5 днів гусенят звичайно годують крутозвареними яй­цями, перетертими з крупою (кукурудза, пшениця, горох), додаючи в цю суміш збиране молоко і подрібнену зелень.

Для вирощування на м’ясо застосовують сухий або комбінований тип годівлі. В умовах промислового підприємства, починаючи з 5-денного віку, гусенятам згодовують сухі повнораціонні комбікорми для першого віку вирощування (1 — 20 днів), у складі яких міститься 20 % сирого протеїну та 1172 кДж обмінної енергії.

Із 3-тижневого віку гусенят поступово переводять на комбікорм для другого віку вирощування (3 — 9 тижнів), який містить 1172 кДж обмінної енергії та 18 % протеїну. При цьому комбікорми доцільно використовувати гранульовані.

Основним джерелом енергії для гусенят є зернові корми (ку­курудза, пшениця, ячмінь і овес без плівок) та кормовий жир. Як джерело протеїну в раціонах для молодняку використовують зерно­бобові культури (горох, боби, безалкалоїдний люпин) у меленому вигляді (до 20 %), макуху і шроти (близько 20 %). Корисно згодову­вати борошно: рибне — 3 — 5 %, м’ясо-кісткове — 2 — 3, кров’яне — 1 — 2 %, а також відходи інкубації — 2 — 3 % маси сухого комбікорму.

У деяких сільськогосподарських підприємствах кормові суміші для гусенят виготовляють із місцевих кормів із додаванням до них вітамінів та мінеральних речовин. У цьому разі молодняк годують вологими мішанками. За комбінованого типу годівлі до раціону вво­дять проварені свіжу рибу, відходи інкубації, м’ясо, кров.

У випадках застосування сухого типу годівлі для гусенят за дев’ять тижнів вирощування необхідно 13,4 кг комбікорму, комбі­нованого — 8,7 і 21,4 кг зелених та соковитих кормів.

Для того щоб надати тушці відповідного товарного вигляду, в останні 10 днів вирощування до раціону гусенят додають зерно жовтої кукурудзи (не менше ніж 20 %) або люцернове борошно (до 10 %).

На м’ясо їх забивають у віці 9 тижнів з досягненням живої маси

3,8 — 4,2 кг, оскільки старший молодняк починає линяти, що усклад­нює обробку тушки та погіршує її товарний вигляд.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+