Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.1. Перевезення тварин автотранспортом

Автомобільним транспортом можна перевозити всі види забій­них тварин і птиці. Рекомендований радіус перевезення до 300 км, час перевезення до 5 год.

Основна перевага перевезення тварин автотранспортом поля­гає в тому, що значно скорочується і спрощується завантаження (вивантаження) тварин, істотно зменшуються втрати живої маси та у кілька разів скорочується термін перевезення. Це дає змогу значно знижувати собівартість перевезення і підвищувати опера­тивність постачання сировини.

Для перевезення тварин використовують спеціалізовані авто­машини. Тварин можна транспортувати і в звичайних автомобі­лях з нарощеними бортами. Висота бортів має становити не мен­ше ніж 110 — 150 см, а для коней — 2 м. Проте кількість травма­тичних ушкоджень тварин при цьому значно зростає.

Свиней і овець перевозять без прив’язування, але в такій кіль­кості, щоб усі тварини мали можливість лежати в кузові машини.

Щоб уникнути скупчення свиней і овець на підйомах, спусках і під час гальмування, кузови машин розділяють перегородками на відсіки.

Свиней і ДРХ з відгодівельних комплексів можна перевозити також у контейнерах КПС-13. Контейнери мають розміри 2,96 2,30 х 1,00 м і розраховані на завантаження 13 — 16 свиней масою 110 — 120 кг. Завантаження здійснюють безпосередньо із загонів, де вирощують свиней, через одну відкриту бокову стінку. Завантажені сировиною контейнери встановлюють у кузов ванта­жівок у два яруси.

У разі перевезення тварин понад 6 год їх потрібно годувати і поїти. При перебуванні тварин у дорозі більш як 12 год вони ма­ють відпочивати 3 — 4 год без вивантаження із автомобіля з годів­лею і водопоєм. Швидкість руху автотранспорту асфальтованими шляхами не повинна перевищувати 60 км/год, бруківками, щебе­невими — 40 і ґрунтовими — 25 км/год. Автомобільні перевезення мають тривати не більше ніж 24 год.

Птицю і кролів транспортують тільки в спеціально обладнаних клітках, розсортувавши їх за видами. Клітки вантажать на маши­ну ярусами (але не більше ніж 4 яруси), розташовуючи їх так, щоб забезпечити в кожній клітці вільну циркуляцію повітря. Дно клі­ток має бути щільним, непроникним для рідини.

Скотовози, якими доставили на м’ясокомбінат худобу, після ви­вантаження тварин і очищення від гною слід обов’язково помити та продезінфікувати в дезпромивному пункті або на спеціалізова­ному майданчику, який розміщується на виїзді з бази.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+