Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.2. Транспортування тварин залізничним транспортом

Транспортування забійних тварин і птиці на м’ясопереробні підприємства залізницею становить не більше ніж 15 — 20 % від загальної кількості. Радіус доставки худоби залізничним транспо­ртом не повинен перевищувати 600 км, а тривалість перевезен­ня — 4 діб. Більш тривале транспортування зумовлює втому, пе­ренапруження, погіршення апетиту, негативно позначається на стані здоров’я тварин. У вагонах підвищується кількість шкідли­вих газів і мікробного повітря. Втрати живої маси залежать від тривалості перевезень. Найбільші втрати припадають на перші 24 — 36 год перевезення.

Тварин і птицю перевозять, як правило, у спеціальних вагонах. Проте якщо таких вагонів немає, то їх транспортують і в звичай­них товарних дво- і чотиривісних вагонах, додатково обладнаних для тварин. Вагони повинні бути вичищені та вимиті, а в деяких випадках продезінфіковані. Залізниця зобов’язана обладнати такі вагони ґратами, фуражними дошками, кільцями для прив’язування великої рогатої худоби і коней, ліхтарями і драбин­ками. Решту обладнання надають відправники. Тепер частіше використовують спеціальні вагони, обладнані вентиляцією, годів­ницями, баками для води тощо.

При перевезенні тварин у спеціальних вагонах краще зберігаєть­ся їх жива маса, скорочується кількість обслуговуючого персоналу, краще використовуються площі і раціонально витрачаються корми. У спеціальних вагонах худобу розміщують поперечним способом.

Тварин, яких перевозять залізницею, обслуговує бригада про­відників на чолі зі старшим провідником — штатним працівником тваринницького господарства. У нього зберігається вся докумен­тація на перевезення тварин. Він одержує ветеринарне свідоцтво, товарно-транспортну накладну (гуртову відомість) і шляховий жу­рнал, в якому зазначено, на яких станціях є фуражні бази і пунк­ти водопою, а також станції відвалу і зняття загиблих тварин. Пе­ред вантаженням тварин потрібно перевірити санітарний стан вагонів, справність дверних ґрат, годівниць тощо.

Дрібну рогату худобу і свиней можна перевозити у спеціальних двоярусних вагонах. У кожний ярус вантажать по 100 овець або 40 свиней. У двоярусних вагонах влаштовують щільну, водонепро­никну підлогу верхнього поверху.

Птицю і кролів перевозять на відстань не більше ніж 300 км, у клітках зі щільним дном, які встановлюють у кілька ярусів. У двовісний вагон зазвичай вантажать до 1000 курей, 1250 курчат, 200 — 300 гусей або індиків і 250 — 350 качок залежно від їх живої маси. Кожну партію худоби і птиці, яка відправляється, слід за­безпечити достатньою кількістю корму (згідно з нормативами транспортування).

На м’ясокомбінатах тварин вивантажують по трапах, без гала­су та побиття.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+