Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.1.1. Оглушення великої рогатої худоби електричним струмом

Тварин оглушують у спеціальних боксах (рис. 3.4), в які одно­часно вміщують не більше ніж дві голови. Спочатку оглушують другу, а потім першу тварину. Найпоширенішими є автоматичні й універсальні бокси.

На підприємствах використовують три способи оглушення за­лежно від способу підведення електроконтактів до тіла тварин (рис. 3.5).

За способом, розробленим ВНДІМП, ВРХ оглушують електрич­ним струмом промислової частоти накладанням двоконтантного електростека на потиличну частину голови, проколюючи шкуру на глибину 5 мм. Напруга електричного струму 125 — 200 В, сила струму 1,0 — 1,5 А, тривалість оглушення 6 — 15 с.

Рис. 3.4. Автоматичний бокс для оглушення ВРХ:

1 — поворотна підлога боксу; 2 — каркас боксу; 3 — механізм керування перед­ньою стінкою і підлогою; 4 — контрвантаж; 5 — підіймальні двері; 6 — педаль механізму керування; 7 — майданчик обслуговування; 8 — противага; 9 — сходи



За цього способу оглушення спостерігається незначна кількість смертельних випадків, але у тварин судомно згинаються ноги, що незручно і небезпечно для працівників. Цей спосіб широко не за­стосовують у промисловості.

За способом Бакинського м’ясокомбінату одним контактом є вмонтований у трубу з ізоляційного матеріалу стек — гострий ме­талевий стрижень. Його накладають на потиличну частину голо­ви, проколюючи шкуру. Другим контактом є металева плита, на якій тварина стоїть передніми ногами. Задні ноги тварини знахо­дяться на ізолювальній гумовій плиті. Напруга електричного струму 70 — 155 В, сила струму 1,0 — 1,5 А, тривалість оглушення 6 — 15 с. Цей спосіб продуктивніший, водночас він зумовлює біль­ше смертельних випадків, оскільки електричний струм частково проходить через серце.

Спосіб Московського м’ясокомбінату полягає в тому, що електроконтактами є плити, змонтовані на підлозі боксу: І фазу підве­дено до 1-ї і 4-ї плит, ІІ — до 2-ї і 5-ї, ІІ — до 3-ї і 6-ї плит. Після розміщення тварин у боксі до контактів підводиться електричний струм натискуванням на кнопку доти, доки тварини не переста­ють рухатися. Тривалість оглушення 15 — 25 с, напруга електрич­ного струму 220 В. Оглушення через ноги збільшує пропускну здатність боксу і безпечне для обслуговування, проте іноді потріб­не додаткове оглушення електростеком і трапляються підпалини шкіри між пластинами. Перед дооглушенням тварин підлогу бок­су знеструмлюють.

Істотним недоліком оглушення ВРХ електричним струмом є те, що довготривала дія струму здебільшого призводить до судомного скорочення м’язів, а це зумовлює перелом хребта і крововилив у тканини і органи тварин, а також їх смерть.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+