Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.1.2. Механічне оглушення тварин

Механічне оглушення тварин здійснюють за допомогою стиле­та, металевого або дерев’яного молота з металевими пасками ма­сою 1,5 — 2,0 кг, пневмомолота або пістолета.

Стилетом оглушують тварин на підприємствах невеликої по­тужності, забійних пунктах. При цьому голову тварини фіксують дещо вбік, удар наносять у проміжок між першим шийним хреб­цем і черепною коробкою. Відбувається руйнування спинного моз­ку, що призводить до паралічу тварини. При потраплянні стилета у довгастий мозок настає смерть тварини, що негативно впливає на ступінь знекровлення.

Механічний спосіб оглушення полягає в нанесенні удару відпо­відної сили у лобну частину голови вище від рівня очей так, щоб тварина була оглушена з першого удару без руйнування лобної кіс­тки і крововиливів у мозок. При правильно нанесеному ударі відбу­вається струс мозку, але робота серця і легень не припиняється.

За кордоном для оглушення використовують пристрої, що стрі­ляють. Сила удару регулюється залежно від маси, віку і статі тва­рини. Пристрій прикладають до голови тварини, пострілом нано­сять удар, стрижень або куля пробиває лобну кістку, внаслідок чого тварина перестає рухатися.

При механічному оглушенні вдається уникнути переломів кісток скелета і крововиливів у тканини і внутрішні органи. У результаті цього якість м’яса поліпшується порівняно з м’ясом, отриманим від тварин, що оглушені електричним струмом. Водночас цей спосіб більш трудомісткий і потребує вищої кваліфікації робітників.

Після оглушення тварин вивантажують на підлогу. Щоб підня­ти тварину на шлях знекровлення, путовим ланцюгом з гаком об­хоплюють одну або дві її задні ноги в ділянці цівок, зашморгують петлю, що утворилась, і зачіплюють дужку ролика путового лан­цюга за гак посадкового автомата.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+