Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

18.4.5. Коагуляція крові, формених елементів і шляму

Кров після збирання в цехах забою і первинної переробки ху­доби і птиці надходить до збірників цеху технічних фабрикатів. Вона містить понад 80 % вологи. Видалення вологи розпиленням, сушінням у котлах є енергомісткими процесами. Найпоширені­шим способом зневоднення крові є попередня коагуляція білків крові в коагуляторах подаванням пари безпосередньо у коагуля­тор. При нагріванні крові та формених елементів до температури понад 80 °С відбувається коагулювання білків. При цьому вони виділяють воду і випадають в осад.

Під час оброблення крові і шляму в коагуляторах температуру підтримують на рівні 90 — 95 °С. Подавання пари регулюється тер­морегулятором, що забезпечує постійні режими термооброблення.

Рідку фракцію видаляють за допомогою відстійних горизонта­льних шнекових центрифуг типу 0ГШ-321К-01 або зливають че­рез зливну трубу з фільтрувальною сіткою.

Застосовують коагулятори безперервної дії шнекового або ін­жекторного типу. Перевагою коагуляторів безперервної дії є пере­мішування маси, що прогрівається, автоматичне регулювання те­мператури. Введення гострої пари в сировину та інтенсивне пере­мішування скорочує процес коагуляції і забезпечує безперервну переробку сировини.

Вологість коагульованої крові (формених елементів) становить 86 — 87,5 %, вихід близько 80 %.



Рис. 18.6. Підвісна центрифуга для знежирення шквари ФПН-1001У-04:

1, 2 — привід з гальмівним пристроєм; 3 — опорний стояк; 4 — перфорований верхній буртик ротора; 5, 24 — гаки та кільце для кріплення сітки; 6, 7, 8 — руко­ятка, кронштейни і вісь для поворотного збірника; 9 — ротор; 10 — кронштейн; 11 — упор; 12 — важіль; 13, 27 — кронштейн; 14 — палець; 15 — вісь шибера; 16 — поворотний шибер; 17 — конусна частина кожуха; 18 — конусний пристрій для кріплення ротора; 19 — кожух; 20 — ніж для зрізування шквари; 21 — меха­нізм переміщення розвантажувального ножа; 22 — вертикальний вал приводу; 23 — завантажувальний лотік; 25 — фільтрувальна сітка; 26 — шток; 28 — ролик штоку; 29 — нерухомий копір

При використанні центрифуги 0ГШ-321К-01 вологи видаля­ється понад 50 % і втрати білка з рідиною значно скорочуються. Завдяки видаленню до 75 % вологи, що міститься в крові, значно скорочуються витрати на сушіння.

Шлям нагрівають гострою парою до 90 — 95 °С у відкритих єм­костях. Відокремлену рідку фракцію направляють на подальше оброблення (знежирення), а коагулят — у горизонтальні вакуумні котли для виготовлення кормового борошна.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+